«Top Employer» η Vodafone Ελλάδας για 5η συνεχή χρονιά»

Για ακόμα μία χρονιά, διάφορα ινστιτούτα δήθεν «ανεξάρτητα», ανακήρυξαν την Vodafone  ως  «Top Employer» και μάλιστα για 5η συνεχή χρονιά. Θα έπρεπε να είναι διαφορετικός ο τίτλος καθώς ο «Top εργοδότης» τσακίζει τα δικαιώματα των εργαζόμενων της και  πάνω εκεί στηρίζει την κερδοφορία της, της αξίζει και μεγαλύτερος τίτλος!

Στην ανακοίνωση που έβγαλε για να «δικαιολογήσει» τον τίτλος της, τα ψέματα και η φαντασία έχουν οργιάσει! Όσο και να θέλει να μας ρίξει στάχτη στα μάτια, οι εργαζόμενοι γνωρίζουμε από πρώτο χέρι πως η εργοδοσία αξιοποιεί όλο το αντεργατικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ.

Η κερδοφορία του ομίλου δεν μπορεί να υπάρξει, αν πρώτα και κύρια δεν πατήσει πάνω στην εκμετάλλευση των εργαζομένων της! Αλλά ας αναφερθούμε στα βασικά της ανακοίνωσης:

Σύγχρονο περιβάλλον εργασίας

H Vodafone έχει διαμορφώσει ένα περιβάλλον όπου οι εργαζόμενοι είναι χωρισμένοι και διασπασμένοι, με διαφορετικές συμβάσεις (Vodafone, 360, ενοικιαζόμενοι από τρίτες εταιρείες), με τους εργαζόμενους να διαπραγματεύονται ατομικά τους όρους της σύμβασης. Συμβάσεις με διάλειμμα εκτός ωραρίου, stand by όπου τους χρειάζεται, δεν υπογράφει σύμβαση με το σωματείο μας, τηλεργασία με όποιο μοντέλο την βολεύει, σε όποιο τμήμα θέλει και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό…

Ευκαιρίες ανάπτυξης:

Οι εργαζόμενοι στον όμιλο είτε είναι στα call centers, είτε στα κομμάτια του δικτύου, είτε στα καταστήματα, είτε στις υποδομές, βιώνουν την ίδια σκληρή πραγματικότητα. Η πίεση, η εντατικοποίηση, οι στόχοι που ορίζει η εργοδοσία αναγκάζουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν παραπάνω ώρες ακόμα και εκτός βάρδιας. Η ανταμοιβή τους είναι τα bonus που κόβονται και ράβονται ανάλογα με το budget του κάθε τμήματος. Στα τμήματα του Χαλανδρίου για να μπορέσει κάποιος να πάρει bonus θα πρέπει να περάσει και από αξιολόγηση, καθώς είναι γνωστό πως η παραγωγή του εργαζόμενου στο project που του αναθέτουνε προφανώς και δεν είναι κριτήριο αλλά στο τέλος μετράει μόνο πόσο «ανταγωνιστικός» εργαζόμενος είναι για την εργοδοσία.

Ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής:

Η περίοδος από τη πανδημία και μετά είναι χαρακτηριστική για το πως η εργοδοσία ήρθε να εφαρμόσει την τηλεργασία και να χειροτερέψει την ζωή των εργαζόμενων. Ξέρουμε πολύ καλά πως η ανυπαρξία του κράτους από τους τομείς της παιδείας, υγείας – πρόνοιας κ.α είναι χρόνια καθώς θεωρείται κοστοβόρα και ανήκει στο πεδίο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Το ότι η τηλεργασία «ήρθε» για να λύσει μια σειρά από τα παραπάνω ζητήματα δεν είναι αντικειμενική επιλογή του εργαζόμενου, αλλά υποχρεωτική καθώς οι μισθοί δεν επαρκούν για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις οικογενειακές υποχρεώσεις (π.χ φροντίδα ηλικιωμένων, φύλαξη παιδιών από τους εργαζόμενους γονείς, μετακίνηση εργαζομένων λόγω ακρίβειας στην μεταφορά τους προς την δουλειά). Όταν λοιπόν, οι εργαζόμενοι που βιώνουν την παραπάνω καθημερινότητα και σε αυτή πρέπει να συνδυάσουν την τηλεργασία, με βάρδιες, stand by, 9ωρα και 10ωρα, και τότε κάποιοι μας μιλάνε για «ισορροπία»  μάλλον μιλούν για μια ζωή σε έναν άλλον πλανήτη που εμείς οι κοινοί θνητοί δεν έχουμε ακόμα εξερευνήσει.

Δίκαιη ανταμοιβή:

Η εργοδοσία μας μιλάει για ελκυστικές αποδοχές, bonus, οικειοθελή προγράμματα, που προσπαθούν να χρυσώσουν το χάπι στους εργαζομένους. Η πλειοψηφία των εργαζομένων στα τηλεφωνικά κέντρα είναι με τον βασικό μισθό, μεγάλο κομμάτι με 6ωρες και 4ωρες συμβάσεις. Σε τμήματα πληροφορικής, δικτύων, υποδομών, ενώ οι συνάδελφοι με την δουλειά τους συμβάλλουν στην αυτοματοποίηση των διαδικασιών, στην εξέλιξη της τεχνολογίας, οι μισθοί τους είναι καθηλωμένοι και αποτέλεσμα μιας διαρκούς ατομικής διαπραγμάτευσης για το κάτι παραπάνω. Ο διαφημιζόμενος 15ος μισθός (bonus), δεν είναι τίποτα το σταθερό καθώς κρίνεται από την κερδοφορία της εταιρείας.

Όλα αυτά , την στιγμή που ο πληθωρισμός τρέχει με 12%, οι λογαριασμοί ρεύματος έχουν εκτιναχθεί, λόγω ακρίβειας τα βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης έχουν γίνει απλησίαστα, η έμμεση και άμεση φορολογία ψαλιδίζει το λαϊκό εισόδημα και ένας ιμπεριαλιστικός πόλεμος που είναι σε εξέλιξη μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω οποιαδήποτε στιγμή.

Οι εργαζόμενοι είτε σε καπιταλιστική κρίση είτε σε καπιταλιστική ανάκαμψη είναι οι μόνοι χαμένοι, αφού αυτό το εχθρικό κράτος και οι κυβερνήσεις του στόχο έχουν μόνο την διασφάλιση της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων. Η κοκορομαχία μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κρύψει πως στα βασικά και στρατηγικά ζητήματα είναι σε κοινή πορεία, πχ και οι δύο συμφωνούν πως θα πρέπει να δώσουν εκατομμύρια ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης στον κλάδο μας, αλλά μαλώνουν ποια ποσά θα πάνε που! Το ότι αυτά τα λεφτά είναι από την δική μας φορολογία και πάνε στους ομίλους δεν είναι πεδίο σύγκρουσης αφού σε αυτό τουλάχιστον υπάρχει κοινή συμφωνία.

Οργάνωση και αγώνας είναι η δική μας απάντηση

Οι εργαζόμενοι μετά και τη μεγαλειώδη απεργία στις 9 Νοέμβρη έχουμε μόνο έναν δρόμο να βαδίσουμε: ο δρόμος μέσα από την ενδυνάμωση του σωματείου μας, στην οργάνωση του αγώνα και στην μάχη για την διεκδίκηση των σημερινών μας αναγκών που δεν συμβαδίζουν με τα κέρδη της εταιρείας.

Το σχέδιο Συλλογικής Σύμβασης για όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο, είναι στην πρώτη γραμμή. Έχει συζητηθεί και διαμορφωθεί με την γνώμη των ίδιων των εργαζομένων, με αυτούς που ξέρουν από πρώτο χέρι πως θα πρέπει να ζουν και όχι με βάση όσα μας παρουσιάζουν τα διάφορα ινστιτούτα που ξεπλένουν τις εργοδοσίες και τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Περισσότερες πληροφορίες για τη ζωή και την καριέρα στη Vodafone: https://www.somateiovodafone.gr