Σωματείο Εργαζομένων στην
Vodafone – 360Connect και λοιπές θυγατρικές
Αρ. Διάτ.: 368/2018
Συναδέλφισσα , συνάδελφε,
Το σωματείο μας τη Δευτέρα 19/11, είχε συνάντηση με την εργοδοσία της Vodafone για μία σειρά θεμάτων που απασχολούν τους εργαζόμενους. Από την πλευρά μας θέσαμε ζητήματα όπως το 9ώρο, τις απολύσεις, την εργοδοτική τρομοκρατία.
Ειδική αναφορά κάναμε στην επίθεση της εργοδοσίας στις νέες μητέρες, καθώς η Vodafone έχει επιδοθεί σε ευθύ κυνήγι της μητρότητας με συνεχείς παρατηρήσεις, warning letters και άλλα σε νέες μητέρες. Αιχμή της επίθεσης είναι οι άδειες μητρότητας, καθώς και η κατ’ ανάγκην άδειες λόγω ασθένειας των παιδιών των συναδέλφων.
Σε αυτές τις καταγγελίες μας η εργοδοσία μας απάντησε με περίσσιο θράσος ότι «σωστή μάνα είναι αυτή που τηρεί τις υποχρεώσεις της».
Για να μην έχουμε παρερμηνείες, (για όσους ακόμα πιστεύουν στο “ήθος” της Vodafone) σωστή μάνα γι’ αυτούς είναι:
· Η εργαζόμενη που σκέφτεται, δρα και αποφασίζει, όχι με κριτήριο τις ανάγκες της οικογενείας της, αλλά με βάση τις ανάγκες της Vodafone.
· Η εργαζόμενη που είναι ευέλικτη να αλλάζει τμήμα, κτήριο, βάρδια ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες της εταιρείας.
· Η εργαζόμενη που κρατά το κεφάλι της σκυμμένο, που δεν διεκδικεί, δεν αγωνίζεται για καλύτερες συνθήκες εργασίας άρα και καλύτερη ζωή για την ίδια και την οικογένειά της.
· Η εργαζόμενη που δουλεύει με μισθούς πείνας και πετσοκομμένα δικαιώματα και λέει κι ευχαριστώ.
Η ευαισθησία τους για τη μητρότητα είναι κάλπικη!
Όσα events και δράσεις κι αν κάνουν, που αφορούν τις εργαζόμενες και ιδιαίτερα τις μητέρες, με όση χρυσόσκονη κι αν τα πασπαλίσουν, η εκμετάλλευση δε κρύβεται με τίποτα. Οι ενέργειες τους έχουν σαν σκοπό να καλλιεργήσουν αυταπάτες και να μας εγκλωβίσουν στη λογική που βολεύει τη Vodafone πως τάχα είμαστε μια οικογένεια. Καμία σχέση δεν έχουν όλα αυτά με τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και στην δουλειά και στο σπίτι. Γι’ αυτό και πρέπει να τους γυρίσουμε την πλάτη όλες οι εργαζόμενες.
Η ευαισθησία τους σταματά εκεί που αρχίζουν οι απολύσεις, οι εξοντωτικοί ρυθμοί δουλειάς, η εργοδοτική τρομοκρατία. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση συναδέλφου που δεν ανανεώθηκε η σύμβασή του επειδή είχε πάρει αναρρωτική άδεια για σοβαρό λόγο υγείας. Ή η περίπτωση που έστειλαν ειδοποίηση σε εργαζόμενη μητέρα που απουσίαζε από τη δουλειά για σοβαρούς οικογενειακούς λόγους, ότι αποδέχεται πως με την απουσία της επιβαρύνει το τμήμα και τους συναδέλφους με τη δουλειά της! Παλιό το κόλπο του διαίρει και βασίλευε…
Η μητρότητα για τη Vodafone αποτελεί κόστος και έτσι την αντιμετωπίζουν.
Στον αντίποδα ως σωματείο στον όμιλο της Vodafone παλεύουμε για όλους τους εργαζόμενους έχοντας ως κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες μας για δουλειά με δικαιώματα.
Γι’ αυτό έχουμε διαμορφώσει πλαίσιο αιτημάτων ιδιαίτερα για την προστασία της μητρότητας:
1. Επέκταση της άδειας κυήσεως και τοκετού σε όλες τις γυναίκες. Να είναι δύο μήνες πριν τον τοκετό και έξι μετά με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα. Επί πλέον ένα χρόνο γονική άδεια με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα στη μάνα ή τον πατέρα.
2. Απαγόρευση απόλυσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και για 2 έτη μετά τον τοκετό.
3. Οι εργαζόμενες μητέρες δικαιούνται για χρονικό διάστημα 24 μηνών από τον τοκετό είτε να προσέρχονται αργότερα στην εργασία τους, είτε να αποχωρούν νωρίτερα κατά 2 ώρες κάθε μέρα και τους επόμενους δέκα μήνες αντίστοιχα κατά 1 ώρα.
4. Μειωμένο ωράριο εργασίας για γονείς που έχουν παιδιά με διανοητικά προβλήματα ή σωματική αναπηρία, κλπ. που προβλέπονται από τον ν. 1483/84 χωρίς περικοπές των αποδοχών τους. Μεγαλύτερη άδεια στις μονογονεϊκές οικογένειες και σε γυναίκες με αναπηρία, ή ανάπηρα παιδιά.
5. Για την περίοδο της εγκυμοσύνης η έγκυος απομακρύνεται από βαριές και ανθυγιεινές εργασίες χωρίς να χάνει τα δικαιώματά της (οικονομικά, ασφαλιστικά κ.α.). Ως τέτοια θεωρείται και η εργασία σε βάρδιες, το ακουστικό, τα νυχτερινά.
6. Απαγόρευση της νυχτερινής εργασίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, της λοχείας, του θηλασμού και καθ’ όλη τη διάρκεια της προσχολικής ηλικίας των παιδιών.
7. Τα μέλη των μονογονεϊκών οικογενειών εργάζονται μόνο πρωινή βάρδια, εναλλακτικά να μπορούν να επιλέξουν όποια επιθυμούν μέχρι τα παιδιά να φτάσουν στην ηλικία των 10 ετών.
8. Υποχρεωτική πρωινή εργασία και απαγόρευση των βαρδιών, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, της λοχείας, του θηλασμού και καθ’ όλη τη διάρκεια της προσχολικής ηλικίας των παιδιών.
Με το παραπάνω πλαίσιο αναδεικνύουμε την αντίληψη και την ευθύνη μας απέναντι στα σημαντικά ζητήματα της ζωής. Γι’ αυτά παλεύουμε και καλούμε και όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες να απεργήσουν στις 28 Νοέμβρη. Να συσπειρωθούν στο σωματείο μας και στο κλαδικό, ώστε καλά οργανωμένοι και αποφασισμένοι να καταφέρουμε να βάλουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες.
Έτσι ώστε η κάθε εργαζόμενη μητέρα στην Vodafone :
· Να μπαίνει και να βγαίνει στην εταιρεία με ψηλά το κεφάλι
· Να μην υποκύπτει στην εργοδοτική τρομοκρατία και τις απειλές
· Να έχει ενεργό συμμετοχή στο σωματείο της, στις αποφάσεις, στις κινητοποιήσεις, για να καλυτερεύσει τη ζωή τη δική της και του παιδιού της
· Να πηγαίνει κόντρα στην ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία που της καλλιεργούν αναγνωρίζοντας την διέξοδο και την ελπίδα μέσα από την συμμετοχή της στο κίνημα
Ακριβώς γιατί οι εργαζόμενες μητέρες τρέχουμε όλη μέρα να καλύψουμε ανάγκες της οικογενείας που θα έπρεπε να καλυφθούν από το κράτος, έχουμε το κύριο βάρος της ανατροφής των παιδιών και των εξαρτημένων μελών της οικογένειας στις πλάτες μας. Για όλα αυτά, έχουμε και παραπάνω λόγους να είμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους να ενισχύσουν με τη συμμετοχή τους το σωματείο Vodafone – 360Connect και λοιπές θυγατρικές
Καλούμε όλα τα σωματεία και τους φορείς γυναικών να καταδικάσουν τις πρακτικές της Vodafone
Συμμετέχουμε όλοι στην παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη 27/11 στο κτίριο του Φαλήρου
Συμμετέχουμε στην απεργία στις 28 Νοέμβρη
Ενώνουμε την φωνή μας με τους εργαζόμενους στον κλάδο σε όλη την Ελλάδα. Όλοι στην Ομόνοια στις 10.30 με το ΠΑΜΕ
e-mail: se360connect@gmail.com