Σωματείο Εργαζομένων στην
Vodafone – 360Connect και λοιπές θυγατρικές
Αρ. Διάτ.: 368/2018
Συνάδελφοι σε μια περίοδο που η εντατικοποίηση στο  TSR  αλλά και σε όλο τον όμιλο Vodafone χτυπάει κόκκινο και πολλοί συνάδελφοι μην αντέχοντας την εξάντληση ωθούνται σε παραίτηση, η εργοδοσία μας πιέζει να ερχόμαστε νωρίτερα στη δουλειά για να μπαίνουμε κατευθείαν στη παραγωγή. Συγκεκριμένα απαίτησε μέσω mail προϊσταμένων να ερχόμαστε νωρίτερα γιατί η βάρδια κατά αυτούς δεν ξεκινάει με την είσοδό μας στον εργασιακό χώρο αλλά όταν είναι ανοιχτός ο υπολογιστής και δουλεύουμε. Είναι η ίδια λογική του ενεργού και ανενεργού χρόνου πάνω στην οποία πατάει η εργοδοσία για να επιβάλλει το 9ωρο στους συναδέλφους στην Αδριάνειου και στο Χαλάνδρι. Προσπαθούν να βάλουν τον ένα συνάδελφο απέναντι στον άλλο λέγοντας ότι αυτό το κάνουν για να μην επιβαρύνονται οι υπόλοιποι. Η πραγματικότητα είναι ότι δεν τους έπιασε ο πόνος  για τους εργαζομένους αλλά θέλουν να ξεζουμίσουν ακόμα περισσότερη εργασία από εμάς για να αυξήσουν τα ήδη τεράστια κέρδη της εταιρείας την ίδια ώρα που εμείς που τα παράγουμε αμειβόμαστε με ελάχιστα. Αν θέλουν παραπάνω άτομα να σταματήσουν τις απολύσεις.
Πρακτικά το να ερχόμαστε 15 λεπτά νωρίτερα για να έχουμε προλάβει να ανοίξουμε τα συστήματα πρακτικά σημαίνει :
·         Ότι παραβιάζεται ο χρόνος εργασίας που προβλέπεται από τη σύμβαση μας όπως είχε οριστεί από το 2014 μετά από καταγγελία του Σωματείου για καταχρηστικούς όρους
·         Αν το βάλουνε αθροιστικά είναι 5-6 ώρεςτο μήνα απλήρωτη υπερωρία
Είναι και τα δύο παράνομα! Όπως παράνομο είναι να απαιτείται επιτακτικά να κάνουμε υπερωρία ή να μην πληρωνόμαστε τον χρόνο που καθόμαστε παραπάνω όταν τραβάει μια κλήση πάνω από την λήξη της βάρδιας. Συνάδελφοι τυπικοί στη προσέλευση μας είμαστε αν χτυπήσουμε την κάρτα στην είσοδο την ώρα που ξεκινά η βάρδια μας. Το σωματείο θα προχωρήσει σε καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας αν δεν ανακαλέσουν μέχρι αύριο και γραπτά την απαράδεκτη υπόδειξη.
Το παραπάνω είναι ένα ακόμα κομμάτι της επίθεσης που δεχόμαστε στα δικαιώματα μας. Είναι στα πλαίσια της συνεχούς αύξησης της εντατικοποίησης που εκφράζεται με πολλούς τρόπους. Με το γεγονός ότι συνεχώς οι χρόνοι μειώνονται και οι στόχοι των στατιστικών αυξάνονται (κάτι που εντείνεται από την καθημερινό γεγονός ότι πέφτουν ή δυσλειτουργούν οι βασικές εφαρμογές που δουλεύουμε και προστίθενται νέες διαδικασίες που μας καθυστερούν). Το γεγονός ότι ποτέ βέβαια κανείς δεν αφαιρεί αυτά τα νεκρά διαστήματα από το ποσοστό που υπολογίζει το handling time ή το διάλειμμα είναι μια ακόμα απόδειξη ότι οι αξιολογήσεις της εργοδοσίας είναι στημένες και μαγειρεμένες ώστε να οδηγούν σε μεγαλύτερη εντατικοποίηση. Προσθέτουν στα διάλλειμα μας το χρόνο που χρειαζόμαστε να πάμε τουαλέτα ή να πιούμε νερό εκτός προγραμματισμένου, ενώ η Επιθεώρηση εργασίας έκρινε πέρυσι τον Μάιο ότι είναι βλαπτική μεταβολή η μείωση του διαλλείματος αφού σε όλα τα τηλεφωνικά κέντρα της VF ήταν 60’ μέχρι τότε. Παράλληλα μας έκλεψαν/έκοψαν 12 ρεπό τον χρόνο από τις αργίες και έτσι βγαίνει ένα λιγότερο Σαββατοκύριακο ανά μήνα στο πρόγραμμα. Θυμάται κανείς να μας ενημέρωσε επίσημα κάποιος TL ή ο SPV ; ΟΧΙ αφού θέλουν να παίζουν το παραμύθι ότι «είμαστε ομάδα» …  όπου βέβαια αυτοί έχουν αναλάβει τον ρόλο του χωροφύλακα, να φωνάζουν όλη μέρα, να επιπλήτουν γραπτά και να στριφογυρίζουν πάνω από τα κεφάλια μας μη τυχόν και πάρουμε μια ανάσα σε μερικά δευτερόλεπτα After Call.
Στις δικές τους υποχρεώσεις αντίθετα δεν είναι καθόλου συνεπείς, να θυμίσουμε :    1) Τα εργολαβικά γραφεία Infoassist & Online Salesδεν κατέβαλλαν τα ένσημα για μήνες σε αρκετούς συναδέλφους με αποτέλεσμα να χάσουν την ασφάλιση τους     2) Η ICAP συστηματικά καθυστερεί τα χρήματα για υπερωρίες / ΣΚ / αργίες       3) η 360Connect δεν ανέβασε τους μισθούς των εργαζόμενων στο TSR στα 700€ μεικτά για τον Σεπτέμβριο όπως είχε υποσχεθεί από το καλοκαίρι      4) Σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν καταχωρήσει αυθαίρετα άδεια χωρίς προηγουμένως συνεννόηση με τον agent, επειδή βολεύει να διαχειριστούν τον όγκο των κλήσεων
Είναι φανερό ότι η εργοδοσία σε όλα τα κτίρια, σε όλα τα τμήματα έχει εξαπολύσει νέα επίθεση. Τόσο στους συναδέλφους που είναι άμεσα κάτω από αυτήν όσο και σε αυτούς που η εργοδοσία κρύβεται μέσω της ψευτο – επινοικίασης. Η επίθεση είναι ενιαία και χτυπάει παντού τα ίδια βασικά δικαιώματα. Μισθό, ωράριο, εργασιακές συνθήκες. Ενιαία πρέπει να είναι και η απάντησή μας.
Να παλέψουμε για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης που θα σπάει τους διαχωρισμούς, που θα κατοχυρώνει τα δικαιώματά μας και δεν θα είναι στο έλεος ατομικών τροποποιητικών συμβάσεων, μέιλ από προϊστάμενους και ατομικών μίτινγκ εκφοβισμού.
Μόνο η υπογραφή επιχειρησιακής και κλαδικής σύμβασης μπορεί να κατοχυρώσει και εμάς και τους μελλοντικούς συναδέλφους από τις επιθέσεις της εργοδοσίας.
Τέτοιες συμβάσεις δεν τις χαρίζουν οι εργοδοσίες και τα υπουργεία. Τις κατακτάμε με αγώνες.
Καμία εμπιστοσύνη στο υπουργείο, στον Νεφελούδη και σε όσους πάνε να τους παρουσιάσουν σαν δήθεν υπερασπιστές των εργαζομένων. Είναι εκ του πονηρού. Αν ήθελε το υπουργείο να υπερασπιστεί το 8ωρο δεν θα έφτιαχνε τους δεκάδες νόμους και διατάξεις που επιτρέπουν στις εργοδοσίες να το καταστρατηγούν. Αν ήθελε να υπερασπιστεί τους εργαζόμενους δεν θα επανέφερε τον νόμο Βρούτση – Αχτσιόγλου που καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις, το νόμο που έριξε τους μισθούς στα 300 και 400 ευρώ!
Η εργοδοσία, με την βοήθεια του υπουργείου, κερδίζει χρόνο για να κάνει πράξη όλες τις αντιδραστικές αλλαγές που προωθεί. Όσοι τρέχουν από πίσω σε συναντήσεις και παρασυναντήσεις και καλλιεργούν αυταπάτες ότι το υπουργείο είναι με το μέρος μας είναι συνένοχοι.
Η μόνη δύναμη που μπορεί να σταματήσει την εργοδοσία είμαστε εμείς, με την οργάνωσή μας στο σωματείο, με το να ΕΠΙΒΑΛΛΟΜΕ με τους αγώνες μας τα δικαιώματά μας και όχι προσπαθούμε να είμαστε «αρεστοί και προτιμητέοι» συνομιλητές της εργοδοσίας
ΑΠΑΝΤΑΜΕ  ΔΥΝΑΤΑ ,ΜΑΖΙΚΑ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ σε όλες τις επιθέσεις της εργοδοσίας
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 14 ΝΟΕΜΒΡΗ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ
ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΠΟΡΣΤΑ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ