Με οργή διαβάζουμε τις τελευταίες ημέρες τον καταιγισμό δημοσιευμάτων για τις 11.000 απολύσεις μέσα στην επόμενη τριετία στον Όμιλο Vodafone, από τις θυγατρικές του σε χώρες της Ευρώπης.

            Ο θυμός -αλλά και η ανησυχία μας- μεγαλώνει με όσα βλέπουμε να διαρρέει η εργοδοσία στον τύπο και να λένε τα στελέχη της σε meetings, ότι οι απολύσεις δεν αφορούν στην Ελλάδα, γιατί εδώ «έχουμε καλές επιδόσεις και προγραμματίζουμε και νέες προσλήψεις», όπως άλλωστε προσπάθησαν και να καθησυχάσουν σε meeting που έκανε ο CEO της Vodafone Ελλάδας στους εργαζόμενους. Μην ξεχνάμε βέβαια, πως μεγάλη μερίδα Ελλήνων εργαζόμενων, υπάγονται στο Group!

Κανένας εφησυχασμός!

Στο κυνήγι τους για κέρδη, οι ζωές, οι δουλειές και οι ανάγκες μας είναι αναλώσιμες!

            Μαζί με τις απολύσεις δεκάδων χιλιάδων συναδέλφων μας, το Vodafone Group, ανακοίνωσε έσοδα της τάξης των 45,7 δισ. ευρώ από τις δραστηριότητές του σε όλο τον κόσμο, σχεδόν αμετάβλητα από το προηγούμενο οικονομικό έτος. Την ίδια ώρα, ανακοινώνουν επιχειρηματικές συμφωνίες πολλών δισεκατομμυρίων για τη «στρατηγική σύμπραξη» με την Emirates Telecommunications (e&), που εδώ και ένα χρόνο είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Vodafone! Ενώ προχωρούν και για να ολοκληρώσουν συμφωνία περίπου 17,5 δισ. ευρώ για τη συγχώνευση με τη CK Hutchinson, ιδιοκτήτρια της Three UK, ανταγωνιστικού τηλεπικοινωνιακού παρόχου στη Βρετανία!

            Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα η εργοδοσία πανηγυρίζει γιατί τα συνολικά έσοδα της Vodafone για την περίοδο Απρίλιος 2022 – Μάρτιος 2023 αυξήθηκαν κατά 2% από πέρυσι, τα κέρδη αυξήθηκαν κατά 8,6% και οι επενδύσεις 15,1%. Μας λένε να μην ανησυχούμε, γιατί στην Ελλάδα «πάμε καλά», αφού στα ταμεία της εταιρείας μπαίνουν εκατοντάδες εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης.

            Μας κρύβουν, όμως -όπως και ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που το ψήφισαν- ότι αυτά τα λεφτά είναι σε μεγάλο ποσοστό δάνεια, που θα τα αποπληρώνει ο ελληνικός λαός -μαζί κι εμείς, δηλαδή- από τη φορολεηλασία, και τα υπόλοιπα λεφτά από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, δηλαδή και πάλι λεφτά που πληρώνουν οι λαοί! Όσες κυβερνήσεις κι αν αλλάζουν, αυτό που δεν αλλάζει είναι ότι το 95% των φορολογικών εσόδων του κράτους προέρχεται από το λαό και μόλις το 5% από τις μεγάλες επιχειρήσεις, που απολαμβάνουν κι επιπλέον φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις. Τα κέρδη και τα έσοδά τους είναι δικά μας λεφτά! Τα βγάζουν από τη δουλειά μας, τα παίρνουν από τις τσέπες μας! Την ίδια ώρα, ο μέσος μισθός γενικά αλλά και στον κλάδο, που κατά τα άλλα γνωρίζει ρεκόρ ανάπτυξης, είναι καθηλωμένος εδώ και μια δεκαετία και -όπως τόσο “φιλεύσπλαχνα” τάζουν οι διάφοροι επίδοξοι κυβερνώντες- δεν θα ξαναφτάσει εκεί που ήταν πριν το 2027 ή 2030 ή… 2293!

Μόνοι τους και όλοι μας!

Με τους αγώνες μας, να βάλουμε φρένο σε όσα σχεδιάζουν!

            Δε μας λένε, επίσης, ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι το νέο  «υπερμνημόνιο», που η εκταμίευση κάθε δόσης του (μαζί και τα λεφτά που πάνε στα ταμεία της Vodafone) έχει ως προϋπόθεση έναν ορυμαγδό αντιλαϊκών «προαπαιτούμενων». Τέτοια «προαπαιτούμενα» είναι οι απλήρωτες υπερωρίες και η 10ωρη εργασία (κάτι ξέρει η Vodafone από αυτά), που έφερε ο νόμος Χατζηδάκη, οι ρυθμίσεις για τα funds που παίρνουν τα σπίτια του λαού, οι νέες αντιλαϊκές ρυθμίσεις για τα εργασιακά, το ασφαλιστικό, τη φοροεπιδρομή στο λαϊκό εισόδημα που θα προωθήσει η επόμενη κυβέρνηση, όποια κι αν είναι αυτή, αφού αποτελούν δεσμεύσεις που έχει ήδη αναλάβει. Να γιατί η εργοδοσία της Vodafone, μαζί με τις άλλες του κλάδου, υποδέχονται με χειροκροτήματα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στα συνέδριά τους και στις -φανερές και κρυφές- συναντήσεις που κάνουν μαζί τους! Αυτά τα κόμματα είναι που, είτε από τα κυβερνητικά έδρανα, είτε από θέσεις αντιπολίτευσης- προώθησαν και θα προωθήσουν την αντεργατική ατζέντα που έχουν ανάγκη οι μεγάλες επιχειρήσεις!

Κερδίζουν, ανταγωνίζονται και «μετασχηματίζονται» στις πλάτες μας!

            Η νέα CEO του Ομίλου λέει, ότι οι απολύσεις είναι απαραίτητες γιατί «ο Όμιλος πρέπει να αλλάξει», αφού οι επιδόσεις «όχι αρκετά καλές», γι’ αυτό θέλει «να απλουστεύσει τον οργανισμό για να ανακτήσουμε την ανταγωνιστικότητά μας». Τέτοιες αλλαγές γίνονται ήδη στη Vodafone στην Ελλάδα, είναι ο περίφημος «μετασχηματισμός από telco σε techco και αντίστροφα, όπως λένε τώρα, ανάλογα με το τί συμφέρει κάθε φορά. Τα ίδια επιχειρήματα μας λένε και τα στελέχη της εταιρείας στην Ελλάδα, που γκρινιάζουν γιατί μειώνονται οι πελάτες στις ευρυζωνικές συνδέσεις, γιατί η καρτοκινητή δεν  τσουλάει, γιατί δεν αυξάνεται το μέσο έσοδο ανά χρήστη (ARPU) στην κινητή, γιατί φουντώνει ο ανταγωνισμός για τις οπτικές ίνες και ανησυχούν μην τυχόν μείνουν πίσω\, γιατί αναγκάζονται να αλλάξουν τα σχέδιά τους για τη συνδρομητική τηλεόραση, γιατί, γιατί, γιατί… Όλες αυτές οι δραστηριότητες, εκτός από νούμερα στα οικονομικά τους αποτελέσματα, αντιστοιχούν και σε εργαζομένους που δουλεύουν στα αντίστοιχα τμήματα!

            Οι επιχειρηματικοί όμιλοι ανταγωνίζονται ο ένας στον άλλο, για το ποιος θα πάρει μεγαλύτερο μερτικό από την πίτα των κερδών. Δεν το’χουν σε τίποτε να αλλάζουν δραστηριότητες, να κλείνουν και να ανοίγουν τμήματα, να μπαίνουν σε νέες αγορές και υπηρεσίες και να αποσύρονται από άλλες, να προχωρούν σε εξαγορές, συγχωνεύσεις, αποσχίσεις και πωλήσεις ανάλογα με το που έχουν να προσδοκούν μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους. Είτε αποδεικνύονται επιτυχημένα τα επιχειρηματικά τους σχέδια, είτε αποτυχημένα, οι αλλαγές αυτές έχουν σίγουρα θύματα τους πολλούς: εμάς δηλαδή, που από τη δουλειά μας βγαίνουν τα κέρδη τους! Που το αν, πόσο και πως θα δουλεύουμε εξαρτάται από τους επιχειρηματικούς τους σχεδιασμούς, που οι συνθήκες της δουλειάς μας και των αμοιβών μας (ωράρια, εντατικότητα, ευελιξία, υπερωρίες, μισθοί, bonus κλπ) εξαρτώνται από τους στόχους τους, που θέλουν να τους υιοθετήσουμε και ως δικούς μας στόχους!  

Δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια, περιμένοντας τι μας ξημερώνει!

Οργανωνόμαστε κι αγωνιζόμαστε! Παίρνουμε το μέλλον μας στα χέρια μας!

            Το ΠΑΜΕ, στη δύναμη του οποίου ανήκει και το σωματείο μας, έχει ήδη εκφράσει την αλληλεγγύη του στους εργαζομένους της Vodafone σε όλο τον κόσμο που κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους.            Δυναμώνουμε το Σωματείο μας! Σε κάθε εταιρεία του Ομίλου, σε κάθε τμήμα, σε κάθε κτήριο, σε κάθε γειτονιά και πόλη που δουλεύουν εργαζόμενοι της Vodafone, διαμορφώνουμε εστίες αγώνα κι αντίστασης!

            Δεν θα αφήσουμε την εργοδοσία να κάνει μπαλάκι τις ζωές και τις δουλειές μας! Το σύνθημα «Οι ζωές μας – Τα κέρδη τους» που βροντοφωνάξαμε μαζί με εκατομμύρια εργαζόμενους σε όλη την Ελλάδα μετά το τραγικό έγκλημα στα Τέμπη, που είχε προδιαγραφεί από τα όσα έκαναν ΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, FSI αλλά και ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, παραμένει επίκαιρο! Οι ζωές, οι ανάγκες, οι δουλειές μας είναι ασυμβίβαστες με τους επιχειρηματικούς τους σχεδιασμούς!

Εδώ και τώρα:

-Να εγγυηθεί επίσημα η εργοδοσία της Vodafone στην Ελλάδα ότι δεν θα χαθεί ούτε μια θέση εργασίας!

-Να υπογραφεί τώρα η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που προτείνει το Σωματείο μας, για να εξασφαλιστούν οι όροι δουλειάς μας!

Το Σωματείο έχει ζητήσει άμεσα συνάντηση με την Διοίκηση της εταιρείας για τα παραπάνω ζητήματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *