Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

Όλοι μας ακούσαμε πριν λίγο καιρό τη CEO του Vodafone Group να ανακοινώνει 11000 απολύσεις, αλλά και τις διαβεβαιώσεις της Vodafone Ελλάδας ότι αυτές δεν αφορούν εμάς, γιατί η εταιρεία εδώ πάει καλά και πιάνει τους στόχους της. Ακούσαμε να μας λένε ότι μπορεί οι μισθοί που παίρνουμε να μην είναι αυτοί που δίνουν άλλες εταιρείες του κλάδου, αλλά τουλάχιστον εδώ η δουλειά είναι εξασφαλισμένη. Ακούσαμε να μας λένε ότι εδώ παίρνουμε 15 μισθούς το χρόνο, γιατί το bonus δίνεται πάντα και είναι πάντα ένας μισθός, αλλά πέρυσι το είδαμε να βγαίνει λίγο λειψό, φέτος δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί και από του χρόνου θα είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ατομική απόδοση του καθενός. Το bonus είναι ένα εταιρικό κίνητρο που εφαρμόζεται παντού, σε όλη την εταιρία, και έχει ένα και μοναδικό στόχο: να στοιχίσει τους εργαζόμενους πίσω από τους στόχους της εργοδοσίας, να διασπάσει τους εργαζόμενους μεταξύ τους. Στον αντίποδα εμείς διεκδικούμε πραγματικές, ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας, κατοχυρωμένες μέσω συλλογικής σύμβασης.

Φυσικά, αυτή η απόδοση αξιολογείται με βάση το κριτήριο της κερδοφορίας της επιχείρησης, τι βγάζει δηλαδή από τη δουλειά του καθενός μας και όχι τι χρειαζόμαστε εμείς για να ζήσουμε. Αυτή η αξιολόγηση είναι που είδαμε να χρησιμοποιείται και εναντίον μας με τις πρόσφατες απολύσεις συναδέλφων, αλλά και την πίεση που αντικειμενικά ασκεί στον καθένα ως δαμόκλειος σπάθη.

Το δικό μας κριτήριο δε μπορεί να ταυτίζεται με αυτό του εργοδότη μας. Για εμάς σημασία έχει τι όρους εξασφαλίζουμε για τη δουλειά και τη ζωή μας. Και οι όροι αυτοί δεν αφορούν μόνο το μισθό μας, αλλά συνολικότερα ζητήματα όπως το ωράριο, το δικαίωμα στην πραγματική ανάπαυση, τη μετακίνηση από και προς τη δουλειά.

Δε μας αφορά εάν αυτά “τα αντέχει η οικονομία”, εάν είναι “ανταγωνιστικά”, εάν “επιτρέπουν στην επιχείρηση να βγάζει κέρδος”. Όλοι μας βιώνουμε την πραγματικότητα της ακριβής ενέργειας, του ακριβού ενοικίου, του ακριβού σούπερ μάρκετ. Όλοι μας θα θέλαμε παραπάνω ελεύθερο χρόνο που δεν τον εξασφαλίζει ένα “Early Friday”, που αφορά μία μέρα την εβδομάδα, μόνο το καλοκαίρι, εάν κι εφόσον έχουμε τελειώσει τις υποχρεώσεις μας και δεν κάνουμε και διάλειμμα.

Διεκδικούμε όρους δουλειάς με βάση τις ανάγκες μας.

Αντίθετα, το σωματείο διεκδικεί υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, με επιδόματα ανάλογα με τις ανάγκες μας, με υποχρεωτική αύξηση του μισθού ανά τριετία και προσαρμογή με βάση τον πληθωρισμό και με 5-ήμερη 7-ωρη απασχόληση ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ. Οι περισσότεροι δεν έχουμε γνωρίσει τι σημαίνει ΣΣΕ, άλλωστε η τελευταία τέτοια σύμβαση στη Vodafone έληξε το μακρινό 2012.

Συλλογική Σύμβαση Εργασίας είναι η έγγραφη συμφωνία μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων και διεκδίκησης μεταξύ των συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων και εργοδοτών.

Οι ΣΣΕ ρυθμίζουν τον ημερήσιο, και εβδομαδιαίο εργάσιμο χρόνο, που είναι το σημείο αναφοράς των μισθών μας, καθορίζουν τον μισθό κατά τρόπο συλλογικό, έτσι ώστε να μην μπορεί ο κάθε εργοδότης να τον καθορίζει όπως αυτός θέλει. Περιλαμβάνουν τους όρους εργασίας των εργαζομένων, αλλά και μια σειρά δικαιώματα που έχουμε κατακτήσει (προϋπηρεσία, άδειες, προστασία μητρότητας και πατρότητας, μέτρα υγεία και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς).

Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας διακρίνονται:

α. Σε εθνικές γενικές, που αφορούν τους εργαζόμενους όλης της χώρας.

β. Σε κλαδικές, που αφορούν τους εργαζόμενους περισσότερων ομοειδών ή συναφών εκμεταλλεύσεων ή επιχειρήσεων ορισμένης πόλης ή περιφέρειας ή και όλης της χώρας.

γ. Σε επιχειρησιακές, που αφορούν τους εργαζόμενους μιας εκμετάλλευσης ή επιχείρησης.

Το Σωματείο Εργαζoμένων στην Vodafone-360 Connect-Λοιπές Θυγατρικές, μέσα από απόφαση της γενικής του συνέλευσης απαιτεί και διεκδικεί τα εξής:

•                     • Ενιαία Συλλογική Σύμβαση για όλους τους εργαζόμενους στην Vodafone εδώ και τώρα. Κανένας εργαζόμενος στον όμιλο Vodafone να μην αμείβεται με κάτω από 980€ μεικτά.

•                     • Να καταργηθεί το δουλεμπόριο των ενοικιαζόμενων και των εργολαβικών. Όλες οι συμβάσεις να γίνουν Vodafone/360 connect, αορίστου χρόνου, με αναγνώριση προϋπηρεσίας.

•                     • Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης, πραγματική μείωση του εργάσιμου χρόνου, 7ωρο-5μερο-35ωρο.

•                     • Να δοθεί άμεσα, εδώ και τώρα σε όλους τους εργαζόμενους γονείς, επίδομα φύλαξης τέκνων 260€ για κάθε παιδί κάθε μήνα.

•                     • Να πληρώσει το κόστος μετακίνησης η εργοδοσία, για όλους τους εργαζόμενους που χρησιμοποιούν δικό τους μεταφορικό μέσο για να εργαστούν. Τακτικά δρομολόγια των εταιρικών πούλμαν , για όλες τις βάρδιες σε Κηφισό, Μεταμόρφωση, Φοίνικα. Ετήσια κάρτα απεριορίστων διαδρομών, για όλους   τους εργαζόμενους ανεξαιρέτως.

•                     • Μέτρα υγείας και ασφάλειας στα κτήρια της εταιρείας. Μάσκες, αντισηπτικά, δωρεάν διαγνωστικοί έλεγχοι με ευθύνη της εργοδοσίας. Ατομικές θέσεις εργασίας, διαχωριστικοί χώροι, ατομικά ακουστικά και οθόνες. Να υπάρχει γιατρός εργασίας στο χώρο σε ημερήσια βάση. Αναγνώριση και πρόληψη του επαγγελματικού κινδύνου με βάση την κάθε ειδικότητα.

•                     • Κλαδική Συλλογική Σύμβαση, με βάση το επικαιροποιημένο σχέδιο που ψηφίστηκε στην Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΗΠ.

Οργανώσου στο σωματείο σου, ενίσχυσε το συλλογικό αγώνα για ζωή και δουλειά με δικαιώματα, για σένα και για όλους μας.

Δες την πρότασή μας για την επιχειρησιακή ΣΣΕ εδώ: