#1: Τι είναι η απεργία;

#2: Ποιος την αποφασίζει:

Την απεργία στον ιδιωτικό τομέα την προκηρύσσουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις (Σωματεία σε μια επιχείρηση ή έναν κλάδο, Εργατικά Κέντρα σε μια περιοχή ή Ομοσπονδίες για τους εργαζόμενους ενός κλάδου πανελλαδικά , ΓΣΕΕ για όλους τους εργαζόμενους της Ελλάδας). Αντίστοιχα και στον δημόσιο τομέα , οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζόμενων.

#3: Πώς κάνω απεργία;

Πολύ απλά, δεν πιάνω δουλειά. Δεν πάω στο κτήριο, στο κατάστημα ή στην βλάβη, δεν κάνω log in αν είμαι από το σπίτι. Αν με ρωτήσουν εκείνη την ημέρα γιατί δεν δουλεύω το δηλώνω, ή αλλιώς ενημερώνω την επόμενη μέρα για να μην περαστεί αδικαιολόγητη απουσία.

#4: Αν με πιέσουν τι να κάνω;

Ερχόμαστε κατευθείαν σε επαφή με το Σωματείο. Κανένας εργοδότης δεν έχει δικαίωμα να μας πιέσει να πάρουμε laptop στο σπίτι, να πληρώσουμε ταξί, να διαθέσουμε τα αυτοκίνητά μας για να έρθουμε για δουλεία. Δεν επιτρέπεται ο απεργοσπαστικός μηχανισμός και είναι δικαίωμα του εργαζόμενου η συμμετοχή του στην απεργία.

#5 : Βγαίνει κάτι με τις απεργίες;

Ναι και για αυτό οι κυβερνήσεις, το κράτος, οι εργοδοσίες τις πολεμάνε με κάθε τρόπο. Γιατί είναι η μέρα εκείνη που οι εργαζόμενοι σταματάνε την παραγωγή και αποδεικνύεται ποιος τελικά έχει τη δύναμη στα χέρια του. Γιατί όσο πιο μαζική είναι η συμμετοχή, τόσο πιο ηχηρό είναι το μήνυμα που θα σταλεί σε κράτος, τις κυβερνήσεις τους, τους επιχειρηματικούς ομίλους, πως οι εργαζόμενοι είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε με κάθε τρόπο τα αιτήματά μας. Γιατί ακόμα κι αν μας προβληματίζει και εύλογα, το χαμένο μεροκάματο, το κέρδος από την συλλογική δράση και διεκδίκηση, ανοίγει δρόμο να κατακτήσουμε πολύ περισσότερα.

#6: Φτάνει μόνο αυτό;

Η απεργία είναι ένα ακόμα όπλο στα χέρια των εργαζόμενων. Η δύναμη βρίσκεται μέσα στην συλλογική οργάνωση. Μέσα στο Σωματείο. Στην οργάνωση δηλαδή των εργαζόμενων σε μια επιχείρηση-όπως στην Vodafone– ή σε έναν κλάδο. Εκεί είναι ο χώρος, μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις, τις συσκέψεις, τις εκδηλώσεις και τις πρωτοβουλίες του Σωματείου, οι εργαζόμενοι να συναντηθούν μακριά από την εργοδοσία, να συζητήσουν για όσα τους απασχολούν, συλλογικά να αποφασίσουν. Τέτοιο είναι το Σωματείο Εργαζόμενων στην Vodafone-360 Connect-ΛΘ, με καθημερινή δράση και πάλη, μαζί με τους συναδέλφους διεκδικούμε πραγματικές αυξήσεις, Συλλογική Σύμβαση για όλους, μέτρα υγείας και ασφάλειας.

Στις 17 Απρίλη, όλοι στην απεργία 10:30 Σύνταγμα