«Τρέλα είναι να εγκαταλείψουμε τα όνειρά μας. Να αλλάξουμε τον κόσμο δεν είναι τρέλα, ούτε ουτοπία, είναι δικαιοσύνη!» (Μ. Θερβάντες)

Αθήνα, 6.10.2023

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Το τελευταίο διάστημα ο CEO της Vodafone, κάνει περιοδείες στα κτίρια της εταιρείας παρουσιάζοντας μας τα επιχειρηματικά και επενδυτικά πλάνα του ομίλου.

Ακούσαμε και μάθαμε ότι το επιχειρηματικό σχέδιο «πατάει» πάνω σε 3 πυλώνες οι οποίοι είναι ο πελάτης, η απλοποίηση και η ανάπτυξη. Στόχος του ομίλου είναι οι επενδύσεις που αυτή την στιγμή φτάνουν στα 120εκ. το χρόνο να αυξηθούν και να φτάσουν τα 150εκ τον χρόνο.

Η Vodafone έχει ως στόχο να αναβαθμίσει την θέση της ανάμεσα στον ανταγωνισμό που υπάρχει ανάμεσα στις εταιρείες του ομίλου, τόσο απέναντι στην NOVA αλλά προφανώς και στον ΟΤΕ, που ο CEO χθες ανέφερε πολλές φορές ως τον κύριο ανταγωνιστή τους.

Όλα τα παραπάνω, να μπορέσει δηλαδή ο Όμιλος να εξασφαλίσει την κερδοφορία του, να μπουκώνει από εκατομμύρια που προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης, να αυξάνει τα εκατομμύρια για επενδύσεις σε νέα δίκτυα κινητής – σταθερής τηλεφωνίας, να δημιουργεί θυγατρικές Fiber co, αναβάθμιση συστημάτων, ενίσχυση του ΙΤ και όλα όσα μας ανέφερε ο CEO, προδικάζουν το μέλλον που θα έχουμε οι εργαζόμενοι.

Φυσικά ο όμιλος, για να μπορέσει να αναπτυχθεί σε αυτό το επενδυτικό περιβάλλον θα αξιοποιήσει και όλο το νομικό οπλοστάσιο που του έχουν δώσει όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, και προφανώς όλα όσα θα μας φέρουν ως προ απαιτούμενα ώστε να παίρνουν δόσεις από το ταμείο ανάκαμψης και οι εργαζόμενοι να πληρώνουν πάλι τα σπασμένα.

Το Σωματείο μας σε παρέμβαση που έκανε, σχετικά με ζητήματα όπως τους καθηλωμένους μισθούς των εργαζομένων, με τις οκταμισάωρες συμβάσεις στα τμήματα της πληροφορικής, με επίδομα για τα camps των εργαζομένων και φυσικά για την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης, ο CEO μας απάντησε πως οι ανακοινώσεις μας έχουν καταγγελτικό και μηδενιστικό χαρακτήρα, δεν έχουμε ρεαλιστικές προτάσεις και πως όλα αυτά που λέμε είναι ουτοπικά.

Τι είναι όμως «πραγματικότητα» για την Vodafone και τι «ουτοπία» για εμάς;

Για την εργοδοσία πραγματικότητα είναι η πλειοψηφία στα τηλεφωνικά κέντρα να αμείβονται με τον βασικό μισθό, να είναι με 6ωρες συμβάσεις, οι εργαζόμενοι στην πληροφορική να υπογράφουν συμβάσεις με stand by, όποτε βολεύει την εργοδοσία, ο κάθε εργαζόμενος ατομικά να παζαρεύει τι μισθό θα πάρει και να καυχιέται η εργοδοσία για αυξήσεις σε αυτά τα τμήματα, καθώς και ατομικά να παζαρεύει για τους όρους δουλειάς του.

Ουτοπικό θεωρεί η εργοδοσία οι εργαζόμενοι να έχουμε συλλογική σύμβαση, να δουλεύουμε 5μερο 8ωρο ακόμα και λιγότερο με βάση  την εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης ,να έχουμε αξιοπρεπή μισθό για να ζούμε το 2023 σύμφωνα με τις ανάγκες μας!

Πραγματικότητα για την εργοδοσία, είναι οι εργαζόμενοι να σκύβουν το κεφάλι, να βάζουν πλάτη στην κερδοφορία της εταιρείας, να νοιάζονται για το αν στον ανταγωνισμό με άλλες εταιρείες η Vodafone περνάει μπροστά και κερδίζει στην πίτα της αγοράς. Προφανώς για να γίνουν όλα αυτά πραγματικότητα να δεχθούμε να δουλεύουμε όποτε θέλει η εργοδοσία, να εντατικοποιούμε την δουλειά μας, να καθόμαστε 10 ώρες για να βγουν τα project γιατί έχουμε deadlines πάνω στα κεφάλια μας.

Ουτοπία θεωρεί λοιπόν, ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να απολαμβάνουμε τον πλούτο που εμείς οι ίδιοι παράγουμε, το δικαίωμα μας στην ξεκούραση, την αξιοποίηση ελεύθερου χρόνου με την οικογένεια μας, πρόσβαση σε πολιτισμό και αθλητισμό.

Συνάδελφοι,

Φαίνεται ξεκάθαρα πως δύο κόσμοι συγκρούονται, από την μία πλευρά οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που τσακίζουν τα δικαιώματα μας, για την λεγόμενη «υγιή» επιχειρηματικότητα, όπως μας είπε και ο CEO, ό,τι εξασφαλίζει την κερδοφορία του ομίλου στα πλαίσια του καπιταλισμού ώστε να είναι ανταγωνιστική!

Από την άλλη, είμαστε οι εργαζόμενοι, που παράγουμε όλο τον πλούτο που καρπώνονται οι μεγαλομέτοχοι, που στα μισά του μήνα δεν μας βγαίνει να περάσουμε τον υπόλοιπο, που πληρώνουμε για υγεία, παιδεία, πολιτισμό, αθλητισμό κτλ

Υπάρχει λύση και διέξοδος!

Στον όμιλο οι εργαζόμενοι έχουν το δικό τους όπλο που είναι το Σωματείο μας. Έχουμε επεξεργαστεί και έχει ψηφιστεί μέσα από Γενική Συνέλευση, σχέδιο Συλλογικής Σύμβαση Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους στην Vodafone, που δεν είναι ουτοπία αλλά οι δικές μας ανάγκες και η ζωή που μας αξίζει στον 21ο αιώνα και όχι να ζούμε σαν σύγχρονοι δούλοι.

Δεν περιμένουμε να μας πετάξουν ψίχουλα και να χαιρόμαστε, δεν θέλουμε την μισοζωή αλλά να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας όπως μας αξίζει. Η οργάνωση και ο αγώνας μας, η συσπείρωση στο σωματείο είναι ο μόνος δρόμος που πρέπει και αξίζει ο κάθε εργαζόμενος να πάρει θέση!

Ουτοπία είναι να πιστεύουμε, πως στον σφοδρό ανταγωνισμό των επιχειρηματικών ομίλων, οι εργαζόμενοι θα είναι και αυτοί νικημένοι. Η πραγματικότητα είναι αυτή που έχουμε ζήσει και στον όμιλο με εξαγορά HOL, CYTA όπου πάλι οι χαμένοι ήταν οι εργαζόμενοι με εθελούσιες, απολύσεις κλπ. Σε περίοδο ανάπτυξης, να δουλεύουμε παραπάνω ώρες, να μας καλούν να βάλουμε  πλάτη γιατί ο όμιλος πάει καλά και ίσως κάτι κερδίσουμε.

Πραγματικότητά είναι πως μόνο η οργάνωση και ο αγώνας μπορούν να φέρουν αποτελέσματα, και σε αυτό τον αγώνα μπροστάρης θα είναι το σωματείο μας.

Δεν κάνουμε βήμα πίσω από την διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών μας.

Οι εργαζόμενοι έχουμε την δύναμη να επιβάλλουμε τις δικές μας ανάγκες!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *