Πως γίνεται και φέτος που η εταιρεία καυχιέται για τους καλύτερους μισθούς που δίνει σε σχέση με τον ανταγωνισμό και που η κυβέρνηση καυχιέται ότι κλείνει η ψαλίδα με το μέσο ευρωπαϊκό μισθό, ο περίφημος «15ος μισθός» που παίρνουν κάποιοι από εμάς να είναι μειωμένος; Για όποιον δεν το κατάλαβε -αν και όλοι ξέρουμε πολύ καλά τι συμβαίνει στις τσέπες και τους λογαριασμούς μας- φέτος το ετήσιο bonus ήταν μειωμένο κατά 14% κι αυτό γιατί η Vodafone δεν έπιασε στην Ελλάδα τους στόχους που έθετε. Και σα να μην έφτανε αυτό, για πρώτη φορά φέτος το bonus συνδέθηκε άμεσα με την αξιολόγηση όχι μόνο της δουλειάς μας αλλά και την αξιολόγηση συναδέλφων μας. Δηλαδή για να δώσει η εταιρεία το bonus, πρέπει πλεόν να δείχνουμε πόσο πεισμένοι είμαστε για τους στόχους της και να ρουφιανεύουμε τον συνάδελφό μας αν δουλεύει όπως τον θέλει η Vodafone. Για να δώσει η εταιρεία το bonus πρέπει να εντατικοποιείται η δουλειά, να βγαίνουν τα project γιατί αυτό σημαίνει να αποδεχόμαστε τους στόχους της εταιρείας και να είμαστε πάντα διαθέσιμοι για αυτούς.

Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, λοιπόν, το περίφημο ετήσιο bonus επ’ ουδενί δεν είναι 15ος μισθός – είναι απλώς ένα κομμάτι των μισθών μας που η εταιρεία επιλέγει να μη μας δίνει, για να το πλασάρει ως επιπλέον παροχή, που κι αυτή δίνεται με το σταγονόμετρο και μόνο σε όσους ανταπεξέρχονται στις διαδικασίες με τις οποίες η εργοδοσία αποφασίζει να το καταμερίσει.

Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την δεύτερη φάση που έρχεται τον Σεπτέμβρη, μαζί με τους λογαριασμούς και τα σχολικά έξοδα, θα μας καλέσουν ξανά να βάλουμε στόχους επι ταπητος και να κριθούμε για αυτούς. Όμως εμείς τον εαυτό μας τον αξιολογούμε καθημερινά , στις συζητήσεις με τις ομάδες μας, στα deadline που δεν βγαίνουν, στα συνεχή releases, στο πόσο πιεζόμαστε στις βλαβες και στα τηλεφωνικά κέντρα. Η εργοδοσία μας ζητάει να αξιολογηθούμε για τους δικούς της στόχους!

Η αξιολόγηση μας κάνει όλους καλύτερους;

Ένα από αυτά που θέλει η εταιρεία μέσα από το εργαλείο της αξιολόγησης, είναι πως εμείς οι εργαζόμενοι στοιχιζόμαστε πίσω από τα θέλω και τις επιδιώξεις της.

  • Πόσο θα δουλεύουμε πιο εντατικά, πιο παραγωγικά , πιο πολύ αν και είμαστε πολύ λιγότεροι σε μια σειρά από τμήματα και εν τέλει η όποια πενιχρή αύξηση να συνδέεται με αυτόν τον τρόπο δουλειάς ενώ οι ανάγκες μας δεν μπορούν με τίποτα να καλυφθούν.
  • Πόσο μπορούμε να δικαιολογησουμε εμείς οι εργαζόμενοι τις απολύσεις χιλιάδων συναδέλφων μας σε Ισπανία, Ιταλία και Γερμανία, ως δύσκολες αλλά αναγκαίες αποφάσεις.
  • Μέσα από την  αξιολόγηση η Vodafone θέλει να επιβεβαιώνει, πόσο έτοιμοι είμαστε να δουλεύουμε ευέλικτα, χωρίς σταθερό προγραμματισμό, να σκεφτόμαστε από την ώρα που ξυπνάμε μέχρι το βράδυ που κοιμόμαστε την δουλειά μας και πώς θα μπορέσει η εταιρεία να ρεφάρει στην κούρσα του ανταγωνισμού σε Ελλάδα και Ευρώπη.
  • Θέλει να χειροκροτάμε που επιδιώκει να γίνει εταιρεία του 1 δις αλλά εμείς,οι εργαζόμενοι, έχουμε να πάρουμε οριζόντιες αυξήσεις πάνω από μια δεκαετία. Παίρνει χρήματα και από το Ταμείο Ανάκαμψης , που προϋπόθεση να πέσουν είναι τα 13ωρα, η 6μερη εργασία, οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας.
  • Να θέτουμε προσωπικούς στόχους(personal development) για το πώς θα γίνουμε το νέο μοντέλο του εργαζόμενου που η εταιρεία επιδιώκει. Δηλαδή ένας εργαζόμενος που θα δέχεται να μην έχει σταθερό ωράριο και προγραμματισμό, δεν θα μιλάει και δεν θα αντιτίθεται αλλιώς θα τιμωρείται (με μειωμένο bonus ας πούμε) , θα είναι έτοιμος να προσαρμοστεί στα εκάστωτε θέλω της εταιρείας, θα δέχεται φυσιολογικά την απόλυσή του αν δεν τους κάνει.
  • Ο εργαζόμενος που η Vodafone θέλει, θα πρέπει επίσης πέρα από τον εαυτό του, να κρίνει τον συνάδελφό του, αν δουλεύει έτσι όπως τον θέλει η εταιρεία, αν ασπάζεται και προωθεί την εταιρική κουλτούρα της Vodafone ή αν είναι ταραξίας και χαλάει την βιτρίνα του τμήματος και της εταιρείας.

Ο μισθός μας και η δουλειά μας δεν κρίνονται ούτε εξαρτώνται από τους στόχους της εταιρείας.

Συνάδελφοι,

Η αξιολόγηση και μια σειρά άλλες μέθοδοι αξιοποιούνται από την εργοδοσία ώστε   να δένει γύρω από τους στόχους της τους εργαζόμενους. Από τον ατομικό στόχο στα τηλεφωνικά κέντρα με τους πενιχρούς μισθούς, μέχρι τα τμήματα του IT και της διεύθυνσης του Tes, σε όλα υπάρχει μια συνεχής προσπάθεια να ενστερνιστούμε της επιδιώξεις της Vodafone για ανάπτυξη  και κεδροφορία και παράλληλα να μας διαχωρίζουν μεταξύ μας με στοχοθεσίες και τυράκια που λέγονται bonus. Όμως εμείς δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτές τις πρακτικές.

Απέναντι στο συνεχιζόμενο κύμα ακρίβειας, στην προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ και όλων των προηγούμενων να θωρακίσουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, εμείς προβάλλουμε την δική μας πρόταση, τους δικούς μας στόχους.

Οι δικοί μας στόχοι είναι οι πραγματικές αυξήσεις των μισθών, κανένας συνάδελφος κάτω από 1000€ στον Όμιλο Vodafone. Παλεύουμε για 7ωρο-5μερο-35ωρο, σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο. Απαιτούμε ουσιαστικά μέτρα υγείας και ασφάλειας μέσα στους χώρους δουλειάς.

Έχουμε όπλο το Σωματείο μας, που δυναμώνει καθημερινά. Ένα Σωματείο που εγγράφει όλους τους εργαζόμενους, ένα Σωματείο που δεν τραβάει το αυτί της Vodafone για να γίνει καλύτερος εργοδότης και να συνετιστεί αλλά βγαίνει στην κόντρα απέναντι στην εργοδοσία και τους τρόπους που χρησιμοποιεί ώστε να αυξάνει τα κέρδη και την ανταγωνιστικότητα της.

Έχουμε στα χέρια μας το σχέδιο Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που η Γενική μας Συνέλευση ψήφισε και διεκδικούμε ώστε οι μισθοί, το ωράριο εργασίας, οι άδειες, η προστασία της μητρότητας και της πατρότητας, οισυνθήκες Υγείας και Ασφάλειας, να είναι συλλογικά κατοχυρωμένα και όχι παραχωρήσεις και παροχές της εταιρείας, που τις παίρνει πίσω σε μια νύχτα.

Δεν είμαστε μόνοι μας. Συντονίζουμε την δράση μας με τα Κλαδικά μας Συνδικάτα , το ΣΕΤΗΠ Αττικής και το ΣΕΤΗΠ Θεσσαλονίκης, με μια σειρά Σωματεία στον Κλάδο αλλά και πανελλαδικά, που δίνουν μάχη για αυξήσεις και δικαιώματα σε όλους τους χώρους. Συσπειρωνόμαστε στο Π.Α.ΜΕ για την ανάταση και την ελπίδα των εργαζόμενων και των συνδικάτων τους

Λέμε όχι στους διαχωρισμούς και στα εργαλεία που η εταιρεία χρησιμοποιεί για να το πετύχει.

Οργανωνόμαστε τώρα στο Σωματείο μαςΣτο Σωματείο μπορούμε να συζητάμε πραγματικά ελεύθερα, συλλογικά και συναδελφικά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *