Με την δεύτερη φάση της ετήσιας αξιολόγησης η Vodafone μας καλεί να συμπληρώσουμε τους στόχους και τα επιτεύγματά μας, να αξιολογήσουμε τον εαυτό μας αλλά και να μας αξιολογήσουν οι συνάδελφοί μας!

Ποια είναι τα  κριτήρια όμως  που γίνεται η (αυτό)αξιολόγηση;

®            Οι εργοδότες χρησιμοποιούν την διαδικασία της αξιολόγησης με γνώμονα το κατά πόσο αποδοτικοί και παραγωγικοί μπορούμε να γίνουμε για τα κέρδη της εταιρείας. Γιατί αυτό είναι το κίνητρο και ο βασικός στόχος μιας εταιρείας. Καμία σχέση δεν έχει η αξιολόγηση με την «αυτοβελτίωση» και την «εξέλιξή» μας-όπως συχνά παρουσιάζεται-αλλά με το πώς κρινόμαστε για το πόσο και πώς αποδίδουμε στην αύξηση των κερδών και του τζίρου.

®            Οι στόχοι της Vodafone δεν έχουν καμία σχέση με τους προσωπικούς στόχους των εργαζόμενων όπως μας παρουσιάζουν ότι είναι κοινοί. Στόχος της εργοδοσίας, όπως και ανακοινώθηκε το προηγούμενο διάστημα, ήταν η Vodafone να γίνει εταιρεία του 1 δις αλλά εμείς, οι εργαζόμενοι, έχουμε να πάρουμε οριζόντιες αυξήσεις πάνω από μια δεκαετία. Παίρνει χρήματα και από το Ταμείο Ανάκαμψης, που προϋπόθεσή τους είναι τα 13ωρα, η 6μερη εργασία, οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας. Είναι οι μέτοχοι που τελικά κερδίζουν, που μπορεί να μην έχουν καν σχέση με την δουλειά μας και όμως αυτοί είναι που εισπράττουν τα  μερίσματα, ενώ εμείς παλεύουμε να βγάλουμε τον μήνα.

®            Η αξιολόγηση αξιοποιείται για την πρόσδεση των εργαζομένων σε αυτούς τους στόχους της εταιρείας. Να πιστεύουμε δηλαδή πως είναι και δική μας έννοια το αν η Vodafone  θα αυξήσει το ποσοστό των κερδών, αν θα μειώσει την ψαλίδα από τις άλλες επιχειρήσεις του κλάδου, αν θα μπορεί να είναι πιο ανταγωνιστική. Θέλουν να ταλαιπωρούμε σχεδόν όλη μέρα το μυαλό και την σκέψη μας, για το τί κάναμε σωστά ή λάθος, τι θα έπρεπε να κάνουμε καλύτερα ώστε η Vodafone να μπορεί να πιάνει τα νούμερα που θέλει.

®            Να θέτουμε προσωπικούς στόχους(personal development) για το πώς θα γίνουμε το μοντέλο του εργαζόμενου που η εταιρεία επιδιώκει. Δηλαδή ένας εργαζόμενος που θα δέχεται να μην έχει σταθερό ωράριο και προγραμματισμό, δεν θα μιλάει και δεν θα αντιτίθεται αλλιώς θα τιμωρείται (π.χ. με μειωμένο bonus), θα είναι έτοιμος να προσαρμοστεί στα εκάστοτε θέλω της εταιρείας, θα δέχεται φυσιολογικά την απόλυσή του αν δεν τους κάνει.

Αξιολόγηση από και προς συναδέλφους

Η αξιολόγηση από κάποιο συνάδελφο άλλων συναδέλφων μέσω της παραπάνω διαδικασίας αξιολόγησης, καταλήγει να δρα ενάντια στο πνεύμα της ομαδικότητας και συναδελφικότητας, μπορεί να δημιουργήσει το έδαφος ακόμα και για συγκρούσεις μεταξύ των συναδέλφων. Ποιος μπορεί να εξασφαλίσει ότι τα αποτελέσματα κάποιας αξιολόγησης άλλου συναδέλφου δεν θα αξιοποιηθούν με αρνητικό τρόπο για τον ίδιο ή άλλο εργαζόμενο; Δεν θα κρίνουμε κανένα συνάδελφό μας αν δουλεύει έτσι όπως τον θέλει η εταιρεία, αν ασπάζεται και προωθεί την εταιρική κουλτούρα της Vodafone ή αν είναι “ταραξίας” και χαλάει την βιτρίνα του τμήματος και της εταιρείας.

Το τυράκι του bonus

Όλα τα παραπάνω για να καταφέρουμε να πάρουμε από την  εταιρεία έναν δήθεν «15ο μισθό». Δηλαδή, μία οικειοθελή παροχή, που λέγεται bonus, την οποία η εταιρία μπορεί να μειώσει ή να κόψει εντελώς όποτε θέλει. Με το «τυράκι» του bonus, η εταιρεία προσπαθεί να περάσει τη λογική του «σε πληρώνω όσο θέλω, όταν θέλω, με βάση τα δικά μου κερδοσκοπικά κριτήρια». Το ύψος του τελικού μισθού που θα μπει στη τσέπη μας σταματά να είναι κατοχυρωμένο δικαίωμα ώστε να μπορούμε να ζήσουμε αξιοπρεπώς και τίθεται στην απόλυτη κρίση του εργοδότη. Αυτός θα το καθορίσει αφού πρώτα μας θέσει άφταστους στόχους με σκοπό να εξασφαλίσει τη μέγιστη κερδοφορία του.

Για αυτό την ίδια στιγμή που η Vodafone ανακοινώνει ότι έχει γίνει εταιρία του 1 δις, οι εργαζόμενοι πασχίζουμε να βγάλουμε στόχους με deployments, on call, releases που συνεχώς αυξάνονται. Μας βάζουν να σκεφτόμαστε την δουλειά ακόμα και μετά το ωράριο μας για να πάρουμε κάτι παραπάνω στο τέλος του έτους, αν και εφόσον έχουν πιαστεί οι στόχοι του group, της Ελλάδας, της ομάδας κτλ.

Συνάδελφοι,

Μπορεί η αξιολόγηση να ηχεί ως κάτι θετικό που μας βοηθάει να γινόμαστε καλύτεροι στο πεδίο μας ή να ακούγεται ως μία τυπική διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουμε. Όμως, μια τέτοια μέθοδος  διενεργείται και χρησιμοποιείται από τους εργοδότες με σκοπό το κέρδος και τελικά μόνο εναντίον μας γυρνάει.

Δεν θα μπούμε σε καμία διαδικασία να κρίνουμε τον εαυτό μας και πόσο μάλλον τους συναδέλφους μας για το αν και κατά πόσο η VODAFONE και ο κάθε εργοδότης κερδίζει από την δουλειά μας.

Οι δικοί μας στόχοι είναι οι πραγματικές αυξήσεις των μισθών, κανένας συνάδελφος κάτω από 1000€ στον Όμιλο Vodafone.

Παλεύουμε για 7ωρο-5μερο-35ωρο, σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο. Απαιτούμε ουσιαστικά μέτρα υγείας και ασφάλειας μέσα στους χώρους δουλειάς.

Έχουμε όπλο το Σωματείο μας, που δυναμώνει καθημερινά. Ένα Σωματείο που εγγράφει όλους τους εργαζόμενους, ένα Σωματείο που δεν τραβάει το αυτί της Vodafone για να γίνει καλύτερος εργοδότης και να συνετιστεί αλλά βγαίνει στην κόντρα απέναντι στην εργοδοσία και τους τρόπους που χρησιμοποιεί ώστε να αυξάνει τα κέρδη και την ανταγωνιστικότητα της.

Έχουμε στα χέρια μας το σχέδιο Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που η Γενική μας Συνέλευση ψήφισε και διεκδικούμε ώστε οι μισθοί, το ωράριο εργασίας, οι άδειες, η προστασία της μητρότητας και της πατρότητας, οι συνθήκες Υγείας και Ασφάλειας, να είναι συλλογικά κατοχυρωμένα και όχι παραχωρήσεις και παροχές της εταιρείας, που τις παίρνει πίσω σε μια νύχτα.

Λέμε όχι στους διαχωρισμούς και στα εργαλεία που η εταιρεία χρησιμοποιεί για να το πετύχει.

Οργανωνόμαστε τώρα στο Σωματείο μας

Στο Σωματείο μπορούμε να συζητάμε πραγματικά ελεύθερα, συλλογικά και συναδελφικά

C2 General