ΤΙΜΑΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΤΗΝ 8η ΜΑΡΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Όλες και όλοι στην Στάση Εργασίας του ΕΚΑ – Δευτέρα 8/3 12:00-15:00

Συμμετέχουμε στην συγκέντρωση 17.30 στα Προπύλαια

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

 

Η 8η Μάρτη είναι αφιερωμένη στους αγώνες των γυναικών για τα δικαιώματα τους στην εργασία, για μια ισότιμη θέση στην κοινωνία. 111 χρόνια από την καθιέρωση της μετά από πρόταση της Κλάρα Τσέτκιν, το μήνυμα της παραμένει ζωντανό και επίκαιρο γιατί η ανισοτιμία της γυναίκας ζει και βασιλεύει!

 

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ένα χρόνο από την έναρξη της πανδημίας, βρίσκει τις γυναίκες αντιμέτωπες με την ανασφάλεια και τα αδιέξοδα που γέννησε η κατάρρευση των δημοσίων συστημάτων Υγείας, την αύξηση των περιστατικών βίας απέναντι τους σε συνθήκες εγκλεισμού. Στην εργασιακή ζούγκλα στον κλάδο μας προστέθηκε η τηλεργασία, πολλές φορές με τα παιδιά κλεισμένα σπίτι και τα σχολεία να μην λειτουργούν με τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης.

 

“Σπάμε τις αλυσίδες της σιωπής, της εκμετάλλευσης, της ανισοτιμίας”

 

Ιδιαίτερα σε αυτές τις συνθήκες, στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τα θύματα που βρήκαν το θάρρος να καταγγείλουν και να αποκαλύψουν νέα ή παλιότερα περιστατικά βίας σε βάρος των γυναικών, ακόμα και ανήλικων παιδιών.

 

Ο μετασχηματισμός της Vodafone σε Tech Comms θέλει κουλτούρα και πίστη!

 

Στα πλαίσια του μετασχηματισμού της Vodafone ποιος θα είναι ο ρόλος της γυναίκας και του άντρα εργαζόμενου;

Όλοι θα βρεθούμε αντιμέτωποι με νέες συνθήκες εργασίας, με ακατάστατα ωράρια λόγω global ομάδων, νέους στόχους της παγκόσμιας αγοράς, υπερωρίες, πιέσεις και εντατικοποίηση για το κέρδος στην παγκόσμια “πίτα”. Οι νέες δομές στον όμιλο, οι συγχωνεύσεις τμημάτων κλπ θα έρθουν να λύσουν τα χέρια της εργοδοσίας ώστε να γίνει ακόμα πιο ανθεκτική στον ανταγωνισμό της. Οι εργαζόμενοι θα έχουν να αντιμετωπίσουν την καθιέρωση της τηλεργασίας στα έργα που θα επιλέξει η εργοδοσία ώστε να είναι πιο ευέλικτοι στην παραγωγή και στην παραγωγικότητα της εργασίας του εργαζόμενου.

Έρευνα Women on Top H Vodafone πρόσφατα παρουσίασε έρευνα για την κατάσταση της εργαζόμενης γυναίκας σε επιχειρήσεις, όπου οι εργαζόμενες γυναίκες απάντησαν τα εξής:  •	41% πιστεύουν πως στις νέες συνθήκες θα απολυθούν πρώτες •	63% θεωρούν ότι θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες για το εισόδημα τους μπροστά στην κρίση •	65% πιστεύουν πως απαιτείται μείωση ωραρίου για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις οικογενειακές υποχρεώσεις

Η ανασφάλεια, η ανάγκη συνδυασμού των καθηκόντων οδηγεί στην όλο και μεγαλύτερη εκμετάλλευση των γυναικών από την εργοδοσία μέσω των ευέλικτων, ελαστικών σχέσεων εργασίας, με μειωμένα δικαιώματα.

 

Στην Vodafone οι γυναίκες, τόσο πριν την πανδημία όσο και τώρα, βιώνουν από πρώτο χέρι τι σημαίνει εκμετάλλευση, πίεση, εντατικοποίηση. Τι σημαίνει για μια εργαζόμενη στην πληροφορική να δουλεύει 10ωρα, να έχει 9ωρη σύμβαση, να κυνηγάει προθεσμίες και project, να είναι stand by. Η εργαζόμενη στο τηλεφωνικό κέντρο, να προσπαθεί να πιάνει τους στόχους, να έχει κρεμασμένο το ακουστικό στο αυτί και με το παιδί στην αγκαλιά λόγω της άθλιας πολιτικής της κυβέρνησης στην διαχείριση της Παιδείας. Ξέρει τι σημαίνει να ακούει από τον υπεύθυνο “στην κλήση να υπάρχει ησυχία, να μην ακούγονται τα παιδιά”.

 

Πρόσφατα εκπρόσωπος της εργοδοσίας για να “χρυσώσει” το χάπι, ανέφερε πως στην εταιρεία το 50% στο ΔΣ είναι γυναίκες  και το 34% κατέχει διευθυντικές θέσεις.

 

Η καλλιέργεια αυταπατών για την εξέλιξη του εργαζόμενου ήταν πάντα ένα από τα μεγάλα κόλπα της εργοδοσίας, ώστε οι εργαζόμενοι να ακολουθούν τον ατομικό δρόμο, να πατάει ο ένας πάνω στον άλλο, να μην υπάρχει συναδελφικότητα και αλληλεγγύη αλλά «ο θάνατος σου η ζωή μου», στο συνεχόμενο κυνήγι του κέρδους για τους εκμεταλλευτές μας.

 

Βέβαια όλα όσα ανέφερε το γυναικείο διευθυντικό στέλεχος είχαν επίλογο: Για να ξεπεραστεί η ανισότητα πρέπει να δημιουργηθεί στα πλαίσια της εταιρείας η κουλτούρα ώστε να υπάρχει συνέχεια, πίστη στην εταιρεία που δουλεύουμε και να είμαστε ευτυχισμένοι!

 

Ποια είναι όμως η λύση σήμερα;

 

Το νομικό οπλοστάσιο που δίνουν διαχρονικά οι αστικές κυβερνήσεις στο όνομα της «νομικής ισότητας» εντείνει την ανισοτιμία σε βάρος των γυναικών. Με χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα, στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, σε αφαίρεση δικαιωμάτων της προστασίας της μητρότητας!

 

Σήμερα, στον 21ο αιώνα με τέτοια αλματώδη ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, δεν μπορούμε να δεχτούμε να ζούμε με τέτοια αδιέξοδα. Βλέπουμε πιο καθαρά ότι η υγεία των οικογενειών μας είναι ασύμβατη με τους νόμους της αγοράς και του κέρδους. Η ζωή μας δεν χωράει στα στενά όρια που έχουν προδιαγράψει για εμάς. Το θερμοκήπιο για τα αποκρουστικά περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης είναι οι οικονομικές και κοινωνικές πιέσεις και καταναγκασμοί, που δεσμεύουν τα όνειρα, την πορεία μιας γυναίκας, ενός νέου ανθρώπου στην εργασία, στην Εκπαίδευση, στον Αθλητισμό, στον Πολιτισμό.

 

Ατομικά, η καθεμία εργαζόμενη, δεν μπορεί να ξεφύγει από τα αδιέξοδα της καθημερινότητας, της εκμετάλλευσης και καταπίεσης. Σήμερα είναι πιο επιτακτική η ανάγκη για συλλογικό αγώνα, με μαζικοποίηση των σωματείων από γυναίκες και άνδρες που έχουν κοινά προβλήματα αλλά και τον ίδιο εχθρό!

 

Έχουμε την δύναμη γυναίκες και άνδρες εργαζόμενοι να αποκρούσουμε την επίθεση που μας έχουν εξαπολύσει! Έχουμε γνώση και πείρα, ξέρουμε πως μόνο ο οργανωμένος και συλλογικός αγώνας μέσα από το επιχειρησιακό και το κλαδικό συνδικάτο το ΣΕΤΗΠ, μπορεί να φέρει αποτελέσματα.

 

ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ!

 

Διεκδικούμε

·         Τώρα να γίνει η επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας και όλων των δομών τους, χωρίς καμιά αποζημίωση.

·         Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία συμβουλευτικών κέντρων, ξενώνων για την πρόληψη και την προστασία των γυναικών από τη βία με την άμεση και πλήρη στελέχωσή τους από εξειδικευμένο προσωπικό με μόνιμη και σταθερή εργασία. Καμία εμπλοκή ΜΚΟ. Ενημερωτικά προγράμματα σε σχολεία, σχολές, σε χώρους νεολαίας από επιστημονικούς κρατικούς φορείς.

·         Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλες και όλους με όλα τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, με σταθερό ωράριο εργασίας. Κατάργηση των νόμων που προωθούν τις “ελαστικές” εργασιακές σχέσεις και την κατάργηση της Κυριακής αργίας! Όχι στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας. Οι εργαζόμενοι γονείς που βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας να δικαιούνται άδειες ειδικού σκοπού.

·         Κατάργηση πλειστηριασμών και κατασχέσεων για την εργατική – λαϊκή οικογένεια. Απαλλαγή των εργαζομένων από χρέη για ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, ενοίκιο, τηλέφωνο, internet για όλο το διάστημα της καραντίνας και για όσο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα.

·         Καμία μείωση μισθού, καμία απώλεια του εισοδήματος των εργαζομένων. Να πληρώσουν κράτος και εργοδοσία. Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κοινωνική Ασφάλιση για όλους κι όλες, αποκλειστικά δημόσια και υποχρεωτική.

·         Άδεια κύησης, τοκετού, λοχείας, μητρότητας με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα, ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης. Κατάργηση της προϋπόθεσης συμπλήρωσης 200 ενσήμων τα τελευταία 2 χρόνια για τη χορήγηση του επιδόματος μητρότητας και της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας από τον ΟΑΕΔ.

·         Επίδομα άδειας μητρότητας για τις αυτοαπασχολούμενες δύο μήνες πριν και έξι μήνες μετά τον τοκετό στο ύψος του βασικού μισθού. Απαλλαγή από τις ασφαλιστικές εισφορές για ένα χρόνο μετά τον τοκετό.

·         Γενναία κρατική χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας. Μαζικός και δωρεάν εμβολιασμός για όλο το λαό.

·         Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, προστασίας του γυναικείου οργανισμού, της μητρότητας. Να στελεχωθούν άμεσα οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες του κράτους και να διενεργηθούν έλεγχοι σε όλους τους χώρους δουλειάς. Ασφαλή μεταφορά των εργαζομένων με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με πύκνωση των δρομολογίων.

·         Μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, 15 μαθητές ανά τμήμα, μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών, προσωπικού καθαριότητας, βοηθητικού προσωπικού.

·         Να παρθεί πίσω το απαράδεκτο νομοσχέδιο των Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη. Να ανοίξουν οι σχολές για το εαρινό εξάμηνο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *